خطبه حضرت‌ سیّد الشّهداء در تحریض‌ و تشویق‌ بر کارهای‌ پسندیده‌




 خَطَبَ الْحُسَیْنُ علیه‌السلام، فَقَالَ: أَیُّهَا النَّاسُ! نَافِسُوا فِی‌ الْمَکَارِمِ، وَسَارِعُوا فِی‌ الْمَغَانِمِ، وَلاَتَحْتَسِبُوا بِمَعْرُوفٍ لَمْ تَعْجَلُوا. وَاکْسِبُوا الْحَمْدَ بِالنُّجْحِ، وَلاَ تَکْتَسِبُوا بِالْمَطَلِ ذَمًّا؛ فَمَهْمَا یَکُنْ لاِحَدٍ عِنْدَ أَحَدٍ صَنِیعَه لَهُ رَأَی‌ أَنَّهُ لاَ یَقُومُ بِشُکْرِهَا فَاللَهُ لَهُ بِمُکَافَأَتِهِ؛ فَإنَّهُ أَجْزَلُ عَطَآءً وَأَعْظَمُ أَجْرًا. [1]

وَاعْلَمُوا أَنَّ حَوَآئِجَ النَّاسِ إلَیْکُمْ مِنْ نِعَمِ اللَهِ عَلَیْکُمْ؛ فَلاَ تَمَلُّوا النِّعَمَ فَتَحُورَ نِقَمـًا. [2]
وَاعْلَمُوا أَنَّ الْمَعْرُوفَ مُکْسِبٌ حَمْدًا، وَمُعْقِبٌ أَجْرًا. فَلَوْ رَأَیْتُمُ الْمَعْرُوفَ رَجُلاً رَأَیْتُمُوهُ حَسَنـًا جَمِیلاً یَسُرُّ النَّاظِرِینَ؛ وَلَوْ رَأَیْتُمُ اللُؤْمَ رَأَیْتُمُوهُ سَمِجـًا مُشَوَّهـًا تَنَفَّرُ مِنْهُ الْقُلُوبُ، وَتَغُضُّ دُونَهُ الاْبْصَارُ.[3]
أَیُّهَاالنَّاسُ! مَنْ جَادَ سَادَ؛ وَمَنْ بَخِلَ رَذِلَ. وَإنَّ أَجْوَدَ النَّاسِ مَنْ أَعْطَی‌ مَنْ لاَ یَرْجُوهُ. وَإنَّ أَعْفَی‌ النَّاسِ مَنْ عَفَا عَنْ قُدْرَه. وَإنَّ أَوْصَلَ النَّاسِ مَنْ وَصَلَ مَنْ قَطَعَهُ. وَالاْصُولُ عَلَی‌ مَغَارِسِهَا بِفُرُوعِها تَسْمُو؛ فَمَنْ تَعَجَّلَ لاِخِیهِ خَیْرًا وَجَدَهُ إذَا قَدِمَ عَلَیْهِ غَدًا. وَ مَنْ أَرَادَ اللَهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی‌ بِالصَّنِیعَه إلَی‌ أَخِیهِ کَافَأَهُ بِهَا فِی‌ وَقْتِ حَاجَتِهِ، وَصَرَفَ عَنْهُ مِنْ بَلاَ´ءِ الدُّنْیَا مَا هُوَ أَکْثَرُ مِنْهُ. وَمَنْ نَفَّسَ کُرْبَه مُؤْمِنٍ فَرَّجَ اللَهُ عَنْهُ کُرَبَ الدُّنْیَا وَالاْ´خِرَه. وَمَنْ أَحْسَنَ أَحْسَنَ اللَهُ إلَیْهِ؛ وَاللَهُ یُحِبُّ الْمُحْسِنِینَ.
[4]
 «حسین‌ علیه‌ السّلام‌ خطبه‌ای‌ انشاء نموده‌ و فرمود:
 ای‌ مردم‌! در صفات‌ حمیده‌ بر یکدیگر افتخار کنید! و بر مکارم‌ اخلاق‌ مباهات‌ نمائید! و در فراگیری‌ از ثمرات‌ با ارزش‌ روحی‌ و معنوی‌ شتاب‌ ورزید! کار نیکی‌ را که‌ در آن‌ سرعت‌ ندارید، به‌ حساب‌ نیاورید! با ظفر و پیروزی‌ در به‌ پایان‌ رساندن‌ کار، ستایش‌ و تمجید برای‌ خود بیافرینید! و با سستی‌ و کندی‌ کسب‌ سرزنش‌ و مذمّت‌ نکنید! و بدانید که‌: در هر شرط‌ و موقعیّتی‌ که‌ کسی‌ به‌ دیگری‌ احسان‌ نموده‌ و چنین‌ می‌پندارد که‌ او به‌ شکرش‌ قیام‌ نکرده‌ و به‌ سپاس‌ برنخاسته‌ است‌، خداوند خودش‌ برای‌ او جزا و پاداش‌ است‌؛ چون‌ بخشش‌ خداوند فراوان‌تر و سرشارتر، و مزدش‌ بزرگتر است‌.
 و بدانید که‌ حوائج‌ مردم‌ به‌ شما از جمله‌ نعمتهای‌ خداوندی‌ است‌ بر شما؛ پس‌ با این‌ نیازمندیها با ملال‌ و خستگی‌ مواجه‌ نشوید تا آن‌ نعمتها به‌ مکافات‌ و انتقام‌ تبدیل‌ نشود.
 و بدانید که‌ کارهای‌ خوب‌ و پسندیده‌، ستایش‌ و آفرین‌ را در بر دارد، و اجر و پاداش‌ نیک‌ را به‌ دنبال‌ می‌کشد. و اگر شما خوبی‌ و پسندیدگی‌ را به‌ صورتی‌ مجسّم‌ می‌دیدید، هر آینه‌ آن‌ را به‌ صورت‌ مردی‌ زیبا و نیکوروی‌ و جمیل‌ المنظر می‌یافتید، که‌ برای‌ نظاره‌ کنندگان‌ بهجت‌بخش‌ و مسرّت‌آمیز بود. و اگر شما زشتی‌ و نکوهیدگی‌ را به‌ صورتی‌ مجسّم‌ می‌دیدید، هرآینه‌ آن‌ را به‌ صورت‌ مردی‌ زشت‌ و کریه‌المنظر می‌یافتید که‌ دل‌ها از او می‌رمید، و در برابر آن‌ چشم‌ها و نگاه‌ها به‌ زیر می‌آمد.
 ای‌ مردم‌! کسی‌ که‌ بخشش‌ کند سرور و بزرگ‌ می‌شود؛ و کسی‌ که‌ بخل‌ ورزد به‌ پستی‌ می‌گراید. و سخی‌ترین‌ مردم‌ آنکس‌ است‌ که‌ ببخشد به‌ کسی‌ که‌ در او امید تلافی‌ و پاداش‌ ندارد. و باگذشت‌ترین‌ مردم‌ کسی‌ است‌ که‌ با وجود قدرت‌ و توانائی‌ عفو پیشه‌ گیرد. و پیوند کننده‌ترین‌ مردم‌ کسی‌ است‌ که‌ با افرادی‌ که‌ با او بریده‌اند بپیوندد.
 تنه‌ درختان‌ و غیرها با وجود اتّکای‌ آنها به‌ ریشه‌های‌ خود، به‌ واسطه‌ شاخه‌ها بالا می‌روند و رشد می‌کنند و بهره‌ می‌دهند. پس‌ هر کس‌ برای‌ رسانیدن‌ خیری‌ به‌ برادرش‌ شتاب‌ ورزد؛ شاخه‌ای‌ از درخت‌ معنویّت‌ آفریده‌؛ فردا که‌ بر آن‌ وارد می‌شود آن‌ خیر را خواهد یافت‌.
 و کسی‌ که‌ در احسانی‌ که‌ به‌ برادرش‌ کرده‌ است‌ خدا را در نظر داشته‌ و برای‌ رضای‌ او انجام‌ داده‌ است‌، خداوند در وقت‌ نیازمندی‌ ا و، آن‌ خیر را به‌ او می‌رساند؛ و بیشتر از آن‌ مقدار، از بلاهای‌ دنیا را از او می‌گرداند و دور می‌کند. و کسی‌ که‌ غم‌ و اندوه‌ مؤمنی‌ را بزداید، خداوند غم‌ و غصّه‌های‌ دنیا و آخرت‌ را از او می‌گرداند. و کسی‌ که‌ نیکوئی‌ کند، خداوند به‌ او نیکوئی‌ می‌کند. و البتّه‌ خداوند نیکوکاران‌ را دوست‌ دارد.» 

[1] از کلمه‌ وَاعْلَموا تا اینجا را از «کشف‌ الغمّه‌» با عبارت‌ فَتَحولَ نِقَمًا، و از «بحار الانوار» از «اعلام‌ الدّین‌» دیلمی‌ با عبارت‌ فتَحوَّلَ إلی‌ غَیْرَکُمْ، مرحوم‌ نوری‌ در «مستدرک‌» ج‌ 2، ص‌ 399، به‌ شماره‌ 1 در باب‌ وجوب‌ حسن‌ جواب‌ النّعم‌ بالشّکر و أدآء الحقوق‌، از کتاب‌ أمر به‌ معروف‌ نقل‌ نموده‌ است‌.


[2] از کلمه‌ و اعْلَموا تا اینجا را در «مستدرک‌» ج‌ 2، ص‌ 394، به‌ شماره‌ 18 در باب‌ استحباب‌ معروف‌ و کراهت‌ ترک‌ آن‌ از کتاب‌ أمر به‌ معروف‌، حاجی‌ نوری‌ (قدّه‌) از «بحار الانوار» از «اعلام‌ الدّین‌» دیلمی‌ نقل‌ کرده‌ است‌ با دو کلمه‌ زیاده‌ بر آن‌: اوّل‌ اینکه‌ پس‌ از یَسُرُّ النّاظِرینَ، عبارت‌ و یَفوقُ الْعالَمینَ را آورده‌ است‌. دوّم‌ اینکه‌ پس‌ از کلمه‌ سَمِجًا، قَبیحًا را اضافه‌ نموده‌ است‌.

[3] «کشف‌ الغمّه‌» طبع‌ سنگی‌، ص‌ 184

[4] در «بحار الانوار» طبع‌ حروفی‌ اسلامیّه‌ ج‌ 78، ص‌ 126، از «جامع‌الاخبار» روایت‌ کرده‌ است‌؛ ولیکن‌ در «جامع‌ الاخبار» در فصل‌ 89، در ص‌ 152 طبع‌ مصطفوی‌ این‌ روایت‌ را از حضرت‌ علیّبن‌ الحسین‌ علیهما السّلام‌ روایت‌ کرده‌ است‌.


پ.ن:این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست...

پ.ن2:اقا جونم نمیدونم چه سر زد از من که بر غمت مبتلا شدم؟؟!!!

پ.ن:دلم خیلی ... باید یه پست درباره سرورم میذاشتم  امشب خیلی مراعات کردم که این پست رو گذاشتم ...


نظرات 7 + ارسال نظر
azad شنبه 30 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 12:21 ب.ظ http://charand-parand.blogfa.com

دیل اچانان دیمیشم یاعلی/ اروشلوگان ایله سلام صسله دینن یاعلی
گلدی غمین اورکلر صسله دینن یاعلی
الله اورکلر ده یازپ ؟؟ نه یازپ؟؟؟ کربلا/ بو قانی دفترده یازیپ نه یازپ ؟؟؟؟کربلا/ قلب مکدر یازیپ نه یازیپ؟؟؟؟ کربلا!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
درده دوا قلب صفا گوزل اقا گوزل اقا
قبلیه جانده حرمین یا حسین/ یاتماز او قانی علمین یاحسین
عاشقه چوخده کرمین یاحسین / کربو بلا سنه فدا بیزیده دعوتاله/ گرک اورا دیم اقا قربانم عباسو
عشقینده دیوانه منم دیرم شام وسحر یا حسین/عشقینده دیوانه منم دیرم جان دیرم یا حسین
شمعو پروانه منم یانارام شامو سحر یاحسین
سن اقاسان مزارو ایله کرم بزلره
سلام خدای سالار کربلا بر شما........................
حسین پسر مردی است که خار در گلو ماند ننگ سیاست ندانستن به خود را پذیرفت تا اسلام و خدا بماند
هرگز این جمله ی اگر مسلمان نیستید نباشید ....................را فراموش نخواهم کرد انصافا چگونه زبان وصفش کند
این قدر خوبی این قدر و فاداری زبان نه دلم عاجز است
یه جمله به سرورم بنویسم؟؟؟ اقا جان اگر گناه کارم به خاطر علی اصغر لب تشنه ات به من نگاه کن می دانم ریای کارم ان قدر زیاد شده که مردابم ولی تو را جان مادرت معنای دریایم کن می دانم باوفا نیستم رهایت کردم ولی تو را جان پدرت علی برمن رسم پاکبازی بیاموز اقا جان خیلی دوست دارم
مطلبتون ادمو یاده خیلی چیزا می ندازه خیلی خیلی ممنون به خاطر یاد اوری بعضی چیزها راستی می دانستید اب رنگ داشت از ان روزی که به لب تشنه ی حسین نرسید از خجالت رنگ باخت شما را به خدای حسین می سپارم ....... دانی که چرا کعبه ی حق گشته سیه پوش / زیرا که خدا نیز عزادار حسین است
خیلی نوشتم اما شاید دل من نیز خیلی تنگ بود خلاصه شرمنده
کاروانیان کربلا دررهند حسین تشنه نیست یعنی تشنه ی اب نیست تشنه ی خدایش شده شتاب کاروانش را نمی بینی
و رستگاری از این جاست تا خدا و رستگاری نزدیک( ایریلیخ دان اورک قانه دوندی....)


سلام
ممنون خیلی خوب بود هیچ روضهای هیچ نوحه ای سوز ترکی رو نداره
با اینکه خیلی سخت خوندم ولی بسار زیبا بود
دانی که چرا گاهی طوفان میشود؟
صحنه ای رزم ابوفاضل نمایان میشود
خیلی هم کم نوشتین باید بیشتر بنویسین عاشق اینم که ساعتها بشینم به حرفای دل عاشقان سرورم گوش کنم

با ذکر حسین لطمه و دیوانه دلی را عشق است
این عشق پر اوازه و عهد ازلی را عشق است
مجنون که دو چشمش به حسین و حرم افتاد چنین گفت:
لیلی به درک فقط حسین بن علی را عشق است

اینو مجنون لیلی پرست میگه من مجنون حسین پرست میگم
عالممممممممممممم به درک فقط حسین بن علی را عشق است
((از حسین پرست کفر برداشت نکنین))
به قول ترک ها
قان باتاتروخ لبیک
لبیک حسین لبیک
باش منیم خنجر منیم ...
حسین جان ادوا قربان
میمیرم برا عزا داری ترکها که انقدر با اخلاص و از ته دله

یا ثار الله

هدی شنبه 30 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 10:50 ب.ظ http://elmoservat.blogfa.com

سلام
ان الحسین مصباح الهدی و سفینة النجاة .
واقعا امام حسین (ع) کلامش هدایت کننده هست ..مثل این خطبه ای که اینجا نوشتید اگر عمل کنیم خیلی از مشکلات اجتماعی و خانوادگی و...ما حل می شود...ولی افسوس که قدر این سخنان گهربار را نمیدانیم و عامل نیستیم...
...
آقا مهدی این عکسی که که تو پرچم هست به نظرم زیاد خوب نیست ..ما که هیچ کدوممون امام معصوم رو ندیدیم وفکر می کنم درست هم نباشه عکسی رو که یه نفر بر اساس تخیل و فکر خودش کشیده رو بخوایم به امام معصوم نسبت بدیم..نمیدونم شاید من اشتباه می کنم.
یا علی
التماس دعا

سلام
سرورم باب صراط مستقیمه...

هدی خانم اینا عکس نیست شمایله که از روی روایات و تفسیر ها کشیده میشه
و من به شخصه فرمایش شما رو قبول دارم و به احترام شما هم این شمایل رو بر داشتم.(چون من خودمم یه عکسی رو که نباید میدیدم دیدم
و تا سالها اذیت شدم و خیلی زحمت کشیدم اون تصویری که برای ۱۰ ثانیه دیدم از ذهنم پاک بشه) دوست ندارم این شمایل هم به دل کسی نشینه.
این شمایل ها بیشتر ریشه داره تو دوران کودکی ما ...

یا ثار الله

پدرام شنبه 30 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 11:31 ب.ظ

سلام
داشتم دنبال یه حدیث در خصوص امام حسین می گشتم این حدیث شریف رو دیدم، ولی!
اما مطلب بسیار نیکو و پر جذبه ای بود
این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست
این چه شمعی است که عالم همه پروانه اوست
در آن لحظه آخر فرمودند: رضم برضاک تسلیم لامرک
امروز روز وفات حضرت خدیجه س است حتما" اطلاع دارید که ایشون قبل از فوت یه خواسته از رسول اکرم ص داشتند و اون این بود که عبای ایشون رو به عنوان یادگاری با خود به قبر برند، در ان لحظه جبریل ع نازل شد و فرمود که کفن حضرت خدیجه از بهشت و به امر الهی به ایشان داده خواهد شد و چنین هم شد ، ولی حسین فاطمه در کربلا قطعه قطعه شد و کسی در دم آخر بر بالین ایشان نیامد و کسی تا چند روز بر ایشان،آه اشگم جاری شد.
ائمه را از به چند طرق می توان شناخت یکی توجه به معناهای ظاهری وباطنی اوامر ایشون در ادعیه ها ست
دعای عرفه رو حتما" بخونید
التماس دعا

غزل یکشنبه 31 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 01:00 ق.ظ http://www.ghazalff.blogfa.com

سلام
ممنون که سر زدید

azad یکشنبه 31 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 10:52 ق.ظ http://charand-parand.blogfa.com

بنام خداوند تمام پاکبازی های عالم...........
سلام و درود حسین ابن علی برشما......
التماس دعای فراوان ................
محتاجم به دعای بسیار ..........برایمان دعا کنید
خیلی ممنون
کاروانیان کربلا در رهند و رستگاری نزدیک....

مینا یکشنبه 31 مرداد‌ماه سال 1389 ساعت 12:52 ب.ظ http://poshtpanjere.blogfa.com

سلام ..خیلی عالی بود وپربار
امید وارم بتونیم به سخنانشون عمل کنیم و پابندشون باشیم.

yaset دوشنبه 4 اردیبهشت‌ماه سال 1396 ساعت 09:13 ب.ظ

باش منیم خنجر منیم/بیگانیه دخلی ندور

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد